Sammud kuubis, leedripuu!

Mina mõtlen, et mis see Elderberry ikka on, need marjadki on tuttavat nägu ja lehedki… aga nimi meelde ei tule.  Kontrollisin siis wikist järgi ja see ei ole midagi muud kui klassikali SAMMUD KUUBIS! Àla Sambucus àla leedripuu!

Minge metsa! (peaks tegelt ise minema…)

Nad on vaimustunud, üliimestunud ja uuesti avastanud LEEDRIPUU! Kui ma ei istuks klaaskuubis, ma kukuks tooliga ümber. Iseenesest on see lausa alandav, sest ma oleks pidanud ta une pealt ära tundma (nägu ma teangi, ainult nimi kipub keelelt), teisalt aga põnev, sest ma pole leedripuust mööda minnes juba ammu mõtelnud, et ma võiks paar kimpu kodu tuua ja ära kuivatada. Nii õisi kui marju. Seda enamasti selle pärast, et mul pole metsas kunagi meeles püsinud, kas ma peaks kätt sirutama punaste või mustade marjade manu. Pealegi on toored marjad väga mürgised.

Mida huvitavat sellest siis ikkagi saab?

  • tinti – vot see vajab järgiproovimist!
  • kuivatatud õitest tehakse teed külmetuse, köha ja “luuvalu” puhul.
  • marjadest saab samuti huvitavat köha vastu.
  • neerudele kasulik
  • rästikud pidavad maalt eemale hoidma kus kasvab must leeder

Lisaks mäletan loetust, et seda ei tohi maha võtta ega lõkkepuuks kasutada, ehk põletada. Ebausk ehk, kuid see viib mind mõtteni, et ehk eraldus koos suitsuga midagi rohkemat kui lihtsalt tahm ja mõjus inimesele kehvasti? Vanarahvas tavaliselt ei lahminud oma tõekspidamistega.
Samas mäletan, et leedripuu seest tühja oksa on hea kasutada kasepuust mahla nõrutamiseks.

Tuleks siiski ära mainida: Hõõruge määrdunud käsi punase leedri marjadega. Käed muutuvad puhtaks. Seejärel loputage veega kõik maha. Tulemuseks on täielikult puhtad pehme nahaga käed.

Et mul hiljem meeles oleks:  ma tahtsin marjadest köhakommide tegemise ära proovida :P.

How to Make Black Elderberry Syrup

Elderberries grow in clumps, and they’re very small, so removing them from the stems can take some time. An easy way to speed up the process is to use a table fork to comb through the clumps. Do this over a pot, and the little berries will fall right in.

To make a quart of elderberry syrup, about two pounds of fresh berries are needed, while only about a pound of dried berries are used. Add three cups of water (more may be needed when using dried fruit), and bring the berries to a boil. Turn the heat down, and let them simmer for about 20 minutes, until they’re soft. Dried fruit may need to cook a little longer.

Let the berries cool for a little while, and then mash them with a spatula. A potato masher doesn’t work too well, as the berries are quite small, but putting them through a food mill is very effective. Pour this mixture through a strainer, catching the juice in a metal bowl. (The elderberry mixture will stain a plastic bowl purple.)

Add a cup of honey to the warm juice, and stir it in. More or less can be used, to taste. Stevia or agave syrup can also be used to sweeten the juice. Start with a small amount, and add more until it’s sweet enough.

If a thicker syrup is desired, return the juice to the pot, and add two cups of sugar, or sweeten it to taste. Bring the syrup to a boil, and let it simmer for fifteen minutes, until it thickens. If desired, add a little lemon juice, for extra flavor.

Store the elderberry syrup in a clean jar with a lid in the refrigerator. It will keep for months.
Read more at Suite101: Black Elderberry Syrup Easily Made at Home: Elderberry Extract Proven to be Effective Herbal Flu Remedy http://www.suite101.com/content/black-elderberry-syrup-easily-made-at-home-a154071#ixzz1G1fDBu00

Advertisements

Leave a comment

Filed under korilus, Toidukultuur, Year and a Day

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s